Kortison #2

Detta las ut under tiden jag la upp det tidiagre inlägget på Travsport.se  ;)

VIKTIG information om kortison!!!
100611 kl 10.46
De nordiska travförbundens antidopningskommitté har den 8-9 juni 2010 träffats för att diskutera det ökade antalet positiva dopningsfall med kortison. Nedan redovisas slutsatser från sammanträdet, vilka förhoppningsvis ska klargöra en del frågeställningar för både TRÄNARE och VETERINÄRER.

Förtydligande angående karenstider vid kortikosteroidbehandlingar

Den ökade känsligheten vid analys av kortikosteroider (glukokortikoider) som har efterfrågats av de europeiska trav- och galoppförbunden och som nu blivit verklighet har medfört nya erfarenheter beträffande hur lång tid dessa substanser kan påvisas. I samarbete med ett stort antal veterinärer och tränare har prover insamlats för att få en bättre uppfattning om när behandlad häst tidigast bör kunna starta. Resultatet av dessa tester och insänt bedömningsunderlag om behandlingar har hittills visat att:

- Vid allmänbehandling med Vorenvet vet (dexametasonisonikotinat) i den rekommenderade engångsdosen på 10 - 15 mg intramuskulärt, så förefaller en karenstid på 28 dygn att vara tillräcklig.
- Vid intraartikulär (i led) behandling med Kenacort-T (triamcinolonacetonid) i en maximal dos på 15 mg, så förefaller karenstiden 28 dygn att vara tillräcklig. Vid högre doser måste karenstiden förlängas.
- Vid intraartikulär behandling med Celeston bifas (betametasondinatriumfosfat/acetat) i en maximal dos på 24 mg, så förefaller karenstiden 28 dygn att vara tillräcklig. Vid högre doser måste karenstiden förlängas.

Dessutom rekommenderas att:

- Vid intraartikulär behandling med Dexadreson vet (dexametasondinatriumfosfat) används karenstiden minst 28 dygn.
- Vid allmänbehandling med Dexadreson vet i en dos på max 30 mg intramuskulärt/intravenöst används karenstiden 14 dygn.
- Depo-Medrol (metylprednisolonacetat) rekommenderas ej att användas till tävlingshäst.
Ovanstående gäller vid användning av ett kortikosteroidpreparat och vid en enstaka behandling. Vid användning av flera preparat eller upprepade behandlingar måste karenstiden förlängas. Dessa rekommendationer är baserade på provtagningar av fullvuxna varm- och kallblodstravare.

Tränaransvaret

Dopningsprov får inte innehålla otillåtna ämnen. Ansvaret för att hästen är "ren" är helt och hållet tränarens. När tränaren anlitar veterinär för olika behandlingar måste tränaren säkerställa hur lång tid det tar innan hästen kan tävla igen.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0